Hanglemezek állapota

A hanglemezek és lemezborítók állapotának jelölése a nemzetközileg elfogadott, és Laci bácsi által pontosított jelölésrendszer alapján történik. A postai úton értékesített hanglemezek esetében kérjük, hogy a vásárlás előtt az alábbi ismertetőt figyelmesen olvassa el, mert a megvásárolt hanglemezek visszavételére semmilyen esetben nincs lehetőség.

A teljes állapotskála

  • SS jelölés: Still Sealed = bontatlan, gyárilag fóliázott hanglemez.
  • M jelölés: Mint = teljesen kifogástalan, újértékű hanglemez.
  • EX jelölés: Excellent = egészen apró hibáktól eltekintve újértékű hanglemez, a lemezborító esetében a sarkok és élek minimális kopása, a hanglemez esetében néhány felületi, lejátszáskor nem hallható sérülés lehetséges.
  • VG jelölés: Very Good = nagyon jó állapotú, kevéssé használt borító és hanglemez, a borító esetében a sarkok és élek kopása, kisebb lemez okozta körkopás, régebbi árcímke, vagy annak látható nyoma lehetséges. A hanglemez esetében lejátszáskor esetlegesen hallható, a lejátszást érdemben nem zavaró sérülések lehetségesek.
  • G jelölés: Good = jó állapotú, erősen használt hanglemez, a borító esetében nagyobb kopások, rövidebb élszakadás vagy felületi kopás lehetséges. A hanglemez esetében hallható hibák, pattogás, zavaró sercegés lehetséges, de a hanglemez végig lejátszható.
  • F jelölés: Fair = rossz állapotú lemez, a borító esetében minden hiba lehetséges, de a borítóból nem hiányozhat darab. A hanglemez esetében minden hiba lehetséges, a lemez csak részben lejátszható (pl. egy számban mély sérülés, de a többi száma lejátszható vagy a lemez széle görbe, emiatt a lemez eleje ugrik, de a többi része nem). A hanglemez csak archiválási célra alkalmas. A boltban ezeket a lemezeket piros alapon fekete felkiáltójellel jelöljük.
  • W jelölés: Worn = nem használható lemez. A borító esetében minden hiba lehetséges, beleértve a borító egyes részeinek hiányát is. A hanglemez esetében minden hiba lehetséges, a lemez egyáltalán nem játszható le. A hanglemez csak archiválási célokra alkalmas. A boltban ezeket a lemezeket piros alapon fekete felkiáltójellel jelöljük.
  • jelölés (csak borítóknál) = a hanglemeznek nincs gyári borítója.